Isänpäivää juhlitaan vuonna 2020 sunnuntaina 8.11. Tänä vuonna juhlia varjostaa Koronavirus ja tämämn vuoksi monet jättävät väliin perinteisen Isänpäivä lounaan.

Monet ravintolat tarjoavat kotiinkuljetusta, mutta ongelmana on, että niiden kuljetusalue on pieni. Vertailussa löysimme kuitenkin parhaan isänpäivä aterian, joka toimitetaan kotiin.

Makumatka tarjoaa kolmen ruokalajin Isänpäivä aterian https://makumatka.fi/product/isanpaivamenu/ kotiin toimitettuna pk-seudulla.

Suomessa isänpäivää alettiin viettää 1970-luvun alussa. Tapa yleistyi seuraavan vuosikymmenen kuluessa siinä määrin, että päivä merkittiin Yliopiston almanakkaan vuonna 1987.

Isänpäivä oli merkitty Yliopiston almanakkaan ilman Helsingin yliopiston päätöstä jo vuosina 1970–1972. Päivä kuitenkin poistettiin, kun epävirallinen lisäys huomattiin. Virallinen liputuspäivä isänpäivä ei ole edelleenkään, ainoastaan vakiintunut.

Isänpäivä on äitienpäivän tavoin liikkuvaa sorttia: sitä vietetään marraskuun toisena sunnuntaina, kun äitienpäivä on toukokuun toinen sunnuntai.

Loogisempaa toki olisi, että äitienpäivä koittaisi yhdeksän kuukautta isänpäivän jälkeen, mutta syy nykykäytäntöön on kaupallinen. Pohjoismaiset kauppiaat ehdottivat marraskuuta isänpäivän ajankohdaksi lisätäkseen myyntiä hiljaisena aikana.

Marraskuuta ehdotettiin siksikin, että kesäkuu on Pohjolassa loma-aikaa. Nykyisinkin täkäläiset kauppiaat pitävät joulukaupan lähtölaukauksena isänpäivää.

Isänpäivä on kotoisin kaupallisuuden isäntämaasta Yhdysvalloista, mutta siellä sitä vietetään kesäkuussa. Syy on historiallinen. Amerikkalainen rouva Sonora Smart Dodd liikuttui kuunnellessaan äitienpäiväsaarnaa 1909, koska hänen leskeksi jäänyt isänsä oli kasvattanut yksin seitsemän tytärtään.

Tästä rouvalle päsähti päähän, että yhtä lailla tällaiset kunnon isätkin ansaitsisivat päivänsä. Doddin kotiseurakunnan Spokanen pappi oli samaa mieltä, ja niinpä seuraavan vuoden kesäkuun kolmantena sunnuntaina paikkakunnalla vietettiin isänpäivää, koska Doddin isä William Jackson Smart oli syntynyt kesäkuussa.

Valtakunnalliseksi isänpäivä muuttui Yhdysvalloissa 1924.

Tätä nykyä isänpäivää vietetään 58 maassa. Ajankohta vaihtelee maittain, mutta suurin osa viettomaista noudattaa Yhdysvaltain esimerkkiä eli isänpäivä on kesäkuun kolmas sunnuntai.

Suomen marraskuu-mallia noudatetaan Islannissa, Norjassa, Ruotsissa ja Virossa.

Suomessa isänpäivä lipsautettiin Yliopiston almanakkaan ilman yliopiston lupaa vuosiksi 1970–72. Vasta 1987 päivä katsottiin niin vakiintuneeksi, että se otettiin pysyvästi kalenteriin liputuspäiväksi.