Sähköpyörien myynti on viime vuosina kasvanut ja koronan myötä kysyntä on suorastaan räjähtänyt. Erityisesti sähköpyörien suosio työmatkaliikenteessä on kasvanut. Mutta millainen sähköpyörä kannattaa ostaa?

Kuinka sähköpyörä toimii?

Sähköpyörässä moottori avustaa pyörän polkemista ja rasituksen tasoa voi säädellä itse. Sähkömoottori kytkeytyy pois päältä, jos nopeus nousee 25 kilometriin tunnissa.

Sähköpyörän tärkeimmät osat ovat akku ja moottori. Moottori vie sitä pidemmälle, mitä suurempi akun kapasiteetti on. Useimpien sähköpyörien kantama on noin 40–60 kilometriä, tehokkaimmissa akuissa kantamaksi luvataan jopa 80–100 kilometriä. Kantamaan vaikuttavat kuitenkin monet ulkoiset tekijät, esimerkiksi ajajan käyttämä voima ja reitin mäkisyys.

Virran loppuessa sähköpyörällä voi ajaa kuten tavallisella pyörällä, mutta moottorin ja akun lisäpainon vuoksi sähköpyörä on tavallista pyörää hieman raskaampi polkea.

Käyttötarkoitus ratkaisee, millainen sähköpyörä kannattaa ostaa

Käyttötarkoitus ja budjetti määrittävät sen, millainen pyörä kannattaa ostaa. Ensimmäiseksi kannattaa miettiä, missä sähköpyörällä pääasiassa ajaa: kaupungissa vai maastossa ja kuinka pitkiä matkoja.

Hinta ja laatu kulkevat usein käsi kädessä ja tämä pätee myös sähköpyöriin. Jatkuvaan matka-ajoon kannattaa ostaa laadukkaampi sähköpyörä kuin jos pyörää käyttää vain silloin tällöin pikkupyrähdyksiin.

Kalliimmissa sähköpyörissä on tehokkaampi sähkömoottori ja akku, kevyempi runko ja muut ajo- ja tekniset ominaisuudet paremmat kuin halvimmissa tuontipyörissä. Edullisimmissa malleissa akun uusiminen voi olla kallista ja moottorin korjaaminen hankalaa.

Pyöräostoksilla on kuitenkin hyvä muistaa, että hinta ei kerro koko totuutta pyörän laadusta. Siksi kannattaa vertailla pyörien ominaisuuksia ja teknisiä ratkaisuja hinta-laatusuhteeltaan hyvän sähköpyörän löytämiseksi.

Esimerkiksi pyörämallien akkujen latausnopeudet eroavat toisistaan ja siten voi vertailla paitsi akkukapasiteetteja myös akkujen latausaikoja. Tavallisesti akun lataaminen kestää n. 3–6 tuntia.

Sähköpyörä kannattaa ehdottomasti koeajaa ennen ostoa, sillä ajettavuudeltaan huono pyörä jää varastoon. Pyörää kannattaa ajaa niin sähkön kanssa kuin ilman sähkömoottorin avustusta ja tarpeeksi pitkän matkan, että saa tuntumaa pyörään. Myös jarrujen ja vaihteiden toiminta on hyvä testata.

Paljonko sähköpyörä maksaa?

Sähköpyöriä on moneen käyttötarkoitukseen ja monen hintaisina. Halvimpia sähköpyöriä saa alle tonnin, mutta ne eivät välttämättä kestä pitkään eikä niihin saa aina varaosia.

Laadukkaampaan pyörään voi varata noin 2 000–2 500 euroa. Tällä summalla saa päivittäiseen ajoon sopivan pyörän, jolla voi pyöräillä pidempiäkin lenkkejä. Yleensä tämän hintaluokan pyörien jousitus ei riitä mäkisiä maastoja ajettaessa, mutta soveltuvat työmatkoihin ja helppoon maastoajoon.

Keskihintaisessa sähköpyörässä, 2 500–4 000 euroa, on pitkäkestoisempi akku, laadukkaampi runko ja moottori sekä parempi jousitus. Tästä hintaluokasta voi löytää täysjousitetun sähkömaastopyörän, jolla voi ajaa niin metsäpoluilla kuin kaduilla.  

Jos haluaa ajaa vaativassa maastossa, joutuu sähköpyöristä maksamaan yli 4 000 euroa. Tämän hintaluokan sähköpyörät ovat suunniteltu kestämään vuosien jatkuvaa kovaa rasitusta.

Monet asiantuntijat suosittelevat hankkimaan hieman paremman sähköpyörän kuin ostohetkellä on tarve. Näin sähköpyörästä on todennäköisesti iloa pidempään.

Oletko hankkimassa sähköpyörää, mutta rahoitus puuttuu?

Jos tarvitset rahoitusta sähköpyörän hankintaa varteen, kannattaa pyytää lainatarjous jo ennakkoon. Saadun lainatarjouksen ehtoja voi verrata osamaksun tai luottokorttimaksun ehtoihin. Ridee.fi tarjoama Ridee-Rahoitus on erinomainen tapa saada pidempi aikainen luotto sähköpyörän hankintaan.